zadanie
arletka17: jakie jest prawdopodobienstwo tego,ze jedynka wypadnie conajmniej dwa razy przy trzykrotnym
rzucie kostka do gry

?
IΩI=6*6*6=6
3=216
czy tutaj moge zapisac zdarzenie przeciwne,ze jedynka nie wypadla ani razu

?
i ja bedzie wygladalo moje IAI=
19 kwi 00:22
Eta:
Jedynka na dwu miejscach z trzech a na jednym miejscu już tylko oczko z pozostałych pięciu
| | | |
|A| = | *5 =3*5=15 możliwości i jeszcze same jedynki =1 możliwość |
| | |
|A|=16 P(A)=.........
19 kwi 01:07
arletka17: a to ,,i jeszcze same jedynki−to jak mam zapisac
19 kwi 01:22
arletka17: czyli:
P(A)=16/216=2/27
Odp.Prawdopodobienstwo tego,ze jedynka wypadnie CONAJMNIEJ dwa razy przy trzykrotnym rzucie
kostka wynosi 2/27 CZY TAK

?
30 kwi 05:35