Oblicz logarytm
Paula: Mam problem z logarytmem log62 * log63 * log64 =
Proszę pomóżcie!
18 kwi 23:33
pigor: ...= 2log6*3log6*4log6= 2*3*4* log
36=
24log36 . ...
18 kwi 23:42
Paula: 2*3*4* log
36 skąd się to wzięło?

i jak rozwiązać 24log
36 ?
18 kwi 23:46
Ajtek:
Tak zostawiasz.
Zauważ, że masz:
2log6*3log6*4log6= (*)
niech log6=b
2b*3b*4b=24*b3
zatem (*) =24log36
18 kwi 23:59
Paula: hmmm, a ja mam takie zadanie: Liczba log622 + log62 * log63 jest równa
log6 2 log6 3 log6 12 log6 24
to która jest prawidłowa i dlaczego?
ja założyłam, że log622 to log6 2 * log6 2, a więc log6 4 i dalej to już tak jak
powyżej...
19 kwi 00:07
Dominik: czemu niby log62 * log62 mialo by sie rownac log64? tak byloby dla log62 + log62 = log64.
log622 + log62 * log63 = log62(log62 + log63) = log62 * log66 = log62 * 1 = log62
19 kwi 00:15
Ajtek:
Jeżeli ktos błędnie zapisuje zadanie, dostaje błędną odpowiedź.
Zarówno pigor jak i ja, nie lubimy domyślać się co autor miał na myśli.
Paula, jesteśmy tutaj po to aby pomóc, ale z zapisu 2+3 nam nie wyjdzie nigdy 4.
19 kwi 00:25
pigor: .... uffff

szkoda słów
19 kwi 00:34
Eta:
19 kwi 00:50