pigor: ....., np. tak:
(−4a
2−2a+2)
2−4(a
2+1)(4a
2+4a−3)= 0 ⇔ [−(4a
2+2a−2)]
2−4(a
2+1)(4a
2+4a−3)= 0 ⇔
⇔ [−(2a+2)(2a−1)]
2−4(a
2+1)(2a+3)(2a−1)= 0 ⇔ 4(a+1)
2(2a−1)
2−4(a
2+1)(2a+3)(2a−1)= 0 ⇔
⇔ (a+1)
2(2a−1)
2−(a
2+1)(2a+3)(2a−1)= 0 ⇔ (2a−1)[(a+1)
2(2a−1)−(a
2+1)(2a+3)]= 0 ⇔
⇔ 2a−1=0 lub (a+1)
2(2a−1)−(a
2+1)(2a+3)= 0 ⇔
⇔
a= 12 lub (a
2+2a+1)(2a−1)−(a
2+1)(2a+3)= 0 ⇒
⇒ 2a
3−a
2+4a
2−2a+2a−1 − 2a
3−3a
2−2a−3= 0 ⇔ −1−2a−3= 0 ⇔ −2a=4 ⇔
a=−2 , a więc
a∊{12,−2} − szukane pierwiastki danego równania zmiennej a. ...