Sprawdź, czy ciąg (a_n) jest ciągiem arytmetycznym.
wajdzik: Sprawdź, czy ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym, jeśli:
a)a
n=−4n+1
a
n+1=−4(n+1)+1=−4n−4+1=−4n−3
a
n+1−a
n=−4n−3+4n−1=−4
Jest.
b) a
n=7
Jest.
c)a
n=n
2−3+11
a
n+1=(n+1)
2−3(n+1)+11=n
2+2n+1−3n−3+11=n
2−n+9
a
n+1−a
n=n
2−n+9−n
2+3n−11=2n−2
Nie jest.
d) Tutaj coś pomieszałem.
| | 4(n+1)2−1 | | 4n2+8n+4−1 | | 4n2+8n+3 | |
an+1= |
| = |
| = |
| |
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
| | 4n2+8n+3 | | 4n2−1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | 2n−3 | | 2n+1 | |
| (4n2+8n+3)(2n+1)−(4n2−1)(2n+3) | |
| |
| (2n+3)(2n+1) | |
| | 8n3+4n2+16n2+8n+6n+3−8n3−12n2+2n+3 | |
= |
| = |
| | (2n+3)(2n+1) | |
Mógłby ktoś zerknąć?
18 kwi 21:43
Technik: czemu pomieszałeś

dobrze jest
18 kwi 21:47
wajdzik: Ok, i w tej formie d) ma pozostać tak? I przy tym układzie d) jest ciągiem arytmetycznym.
18 kwi 21:51
Technik: nie jest ciągiem arytmetycznym ponieważ zależy od n∊N+
18 kwi 21:54
Technik: ale masz mały błąd potem już jest dobrze

a
n+1−a
n
2n−3 powinno być 2n+3 popraw sobie
18 kwi 21:56
wajdzik: ok, dzięki
18 kwi 22:00