matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
Przemekk:
Oblicz ∫5
x
xdx. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
18 kwi 21:27
Mila:
∫x*5
x
dx= przez części:
5
x
[x=u, dx=du, v'=5
x
, v=∫5
x
dx=
]
ln5
5
x
5
x
=x*
−∫
dx=
ln5
ln5
x*5
x
5
x
=
−
+C
ln5
ln
2
5
18 kwi 21:44
Przemekk:
Dzięki!
18 kwi 22:06
Mila:
18 kwi 22:09