matura próbna
janusz: witam, rozwiązuję zadania z tego zestawu i chciałbym znać do nich rozwiązania, żeby wiedzieć
czy moje wyniki są prawidłowe. z góry dziękuję za odpowiedzi
Zadanie 1
(4 pkt.)
Wyznacz zbiór wartości funkcji 2 f(x) = x + | logx 201 3|⋅log2013x .
Zadanie 2
(5 pkt.)
Rozwiąż nierówność
x6 + 2x5 − 3x4 − 8x3 + 8x + 4 ≤ 0.
Zadanie 3
(4 pkt.)
Oblicz pole trapezu ABCD , którego podstawy mają długości |AB | = 11 i |CD | = 5 , a ramiona
mają długości |AD | = 3 i |BC | = 6 .
Zadanie 4
(4 pkt.)
Rozwiąż równanie ( ) ( ) cos2 π6 + x + cos2 π6−− x = 12 + cosx .
Zadanie 5
(6 pkt.)
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości √ −−− |BC | = 8 , |CA | = 17 . Na
boku AB wybrano punkt D tak, że |AD | = 2 . Oblicz sinus kąta DCA .
Zadanie 6
(4 pkt.)
Dane są liczby a,b,c ∈ R takie, że równanie 4 2 ax + bx + c = 0 ma cztery rozwiązania
rzeczywiste x1,x2,x3,x4 . Oblicz wartość wyrażenia |x1|+ |x2|+ |x 3|+ |x4| .
Zadanie 7
(4 pkt.)
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny, przy czym suma pierwszej i czwartej jest równa 27, a
iloczyn drugiej i trzeciej jest równy 72. Wyznacz te liczby
Zadanie 8
(6 pkt.)
Wielomian 4 3 2 W (x) = 6x + 10x + ax − 1 5x+ b jest podzielny przez trójmian P (x) = 3x 2 + 5x
− 7 . Wyznacz liczby a i b .
Zadanie 9
(4 pkt.)
Oblicz prawdopodobieństwo, że w dziesięciu rzutach kostką dokładnie na dwóch kostkach otrzymamy
ściankę z dwoma oczkami i dokładnie na trzech kostkach ściankę z trzema oczkami.
Zadanie 10
(5 pkt.)
Pole równoległoboku ABCD o danych wierzchołkach A = (5,2) i B = (4,− 1) jest równe 26. Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeżeli jego przekątne przecinają się w
punkcie leżącym na prostej y = −x + 10 , który ma obie współrzędne będące liczbami
całkowitymi.
Zadanie 11
(4 pkt.)
Oblicz odległość środka ściany sześcianu o krawędzi długości a od przekątnej tego sześcianu.
18 kwi 21:15
janusz: widzę, że niektóre źle się skopiowały
Zadanie 2 wygląda tak
x6 + 2x5 − 3x4 − 8x3 + 8x +4 = 0
Zadanie 4
cos2(π/6 + x) + cos2(π/6 − x) = 1/2 + cos x
Zadanie 5
BC = 8
CA = √17
zadanie 6
ax4 + bx2 + c = 0
zadanie 8
6x4 + 10x3 + ax2 − 15x + b jest podzielny przez trójmian 3x2 + 5x + 7
18 kwi 21:28
krystek: Ale Ty masz umieć , wyliczaj , poprawimy!
18 kwi 21:31
janusz:

dobra to podam to, co na chwile obecną mam
zadanie 1.
x>0 z założeń, zatem |logx2013| = logx2013
x
2 + logx2013 * log2013x = x
2 + 1
ZW: <1:
∞)
zadanie 2.
x6 + 2x5 − 3x4 − 8x3 + 8x +4 ≤0
(x+1)
2 * [(x−
√2)(x+
√2)≤0
x≤0 dla x∊{−
√2, +
√2, −1}|
zadanie 3.
cos2(π/6 + x) + cos2(π/6 − x) = 1/2 + cos x
cos(π/6 + x) * cos(π/6 + x) + cos(π/6 − x) * cos(π/6 − x) = 1/2 + cosx
cos π/6 =
√3/2
dla lewej strony stosuję funkcję sumy i różnicy kątów i wyszło mi że równa się zero
0 = 1/2 + cosx
cosx = −1/2
cosx ∊ (2/3π + 2kπ; 4/3π + 2kπ}
18 kwi 21:52
janusz: zadanie 4 znalazłem juz w necie i zgadza się z moim rozwiązaniem: sinα=16/33
18 kwi 21:55
FiFi: czemu I logx2013 I=logx2013

Przecież za x moge podstawić np:1/2 i wtedy pod wartoscia
bezwzględna mam liczbe ujemna, czyli I logx2013 I= − logx2013
20 kwi 11:23