f
f: Mam całkę ∫(
2x3 −
1x2 +
3x4 −
12x5 +
13 )dx
wychodzi mi :
1x2 −
1x +
1x3 +
18x4 +
13 +c
jednak w rozwiazaniu jest tak
1x2 +
1x −
1x3 +
18x4 +
13 +c skąd
się to bierze morze mi ktoś wytłumaczyć co sie tam dzije z tymi znakami ?
podobna sytuacja w całce gdie jest ∫(2e
x − π
x +x
π) dx
dlaczego w rozwiazaniu ma być minus przed
xπ+1x+1 ?
| | (3√x2 +1)2 | |
nie wiem jak rozwiazać to : ∫ |
| dx |
| | x2 | |
pomoze ktoś?
18 kwi 21:10
Mila:
Zapisz ułamki w pierwszej całce używając dużego U, bo nic nie widać
3)
| | (x23+1)2 | | x4/3+2x2/3+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | x2 | | x2 | |
=∫(x
−2/3+2x
−4/3+x
−2)dx=
=3x
1/3−6x
−1/3−x
−1+C=
=
18 kwi 21:29
f: dizkei mila tez mi tak wychodzi tylo nie wiem dlaczego w rozwiazaniach jest :
33√3 + 63√3 − 1x + c ? ktoś pomorze a morze to bład w ksiazce ? i odpowie mi ktos
na pytanie odnosnie tych 2 pierwszysch calek
19 kwi 11:15
19 kwi 16:30
f: mila to wiem tylko nie wiem skad ta 3 pod pierwiastkami , jak w tresci zadania bylo tylko
oblicz calke nie bylo nic ze x =3 ....
19 kwi 19:55
Mila: A nie była to całka oznaczona?
19 kwi 20:05
f: nie własnie treśc zadania oblicz całkę i kilka przykładów ... i wlasnie z tymi mam problem
20 kwi 16:26
ferdek: | | πx | | xπ+1 | |
∫(2ex − πx + xπ)dx= 2ex − |
| + |
| +C |
| | lnπ | | π+1 | |
20 kwi 16:35
ferdek: dlaczego 3x
1/3?
| | xn+1 | |
bo korzystajac ze wzrou ∫xndx= |
| +C |
| | n+1 | |
czyli masz
| | x1/3 | |
∫Ux−2/3dx= |
| = 3x1/3 |
| | 13 | |
20 kwi 16:42
f: ale w odpowiedzi było 3
3√3 dlaczego ?
a te dwa pierwsze przyklady ktos poruszy

?
20 kwi 16:45
ferdek: napisalem Ci rozwiazanie drugiego
a co do odpowiedzi moze masz blad w ksiazce
jak nie jestes pewny wyniku calki mozesz policzyc pochodna
20 kwi 16:49
f: ok dzieki czyli z tego by wynikalo ze mam mnostwo bledow w rozwiazaniach z tylu ksiazki
20 kwi 16:56
ferdek: co to za ksiazka ?
20 kwi 16:58