Zadania wektory, proszę o wyjaśnienie. Krok po kroku.
Vieri: 1. Punkty A.B.C.D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
Wyznacz współrzędne punktu D, jeżeli A = (1,2) B = (6,2) C = (8,5).
2. Dane są wektory u=[−2,5] i v=[5k,3m−1] dla jakiego m i k są one równoległe?
3. Punkty A=(−1,3) i B=(3,8) są wierzchołkami równoległoboku ABCD, a punkt S (2,1) jego
środkiem symetrii. Oblicz współrzędne C i D oraz długości przekątnych.
18 kwi 21:08
zośka: Ad1. D=(x,y)
wektor BC=wektor AD
[8−6,5−2]=[x−1,y−2]
[2,3]=[x−1,y−2]
zatem x=3, y=5
19 kwi 19:05