Wyznacz współrzędne
Adrian: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu.
Mam ten przykład rozwiązany ale rozumiem do pewnego momentu prosiłbym dalej o wyjaśnienie mi po
krótce na przykładzie tego:
x2+6x+y2−5=0
(x−3)2−9+(y−0)2=14 (do momentu y rozumiem a dalej już nie wiem co z czego się wzieło)
S=(−1,0)
r=√14
18 kwi 20:59
Adrian: oczywiście chodzi mi o to 0 skąd się wzięło i ten wynik 14. Tak więc prosiłbym jakimś
najprostszym sposobem o wyjaśnienie
18 kwi 21:00
18 kwi 21:01
krystek: "Zwijasz do kwadratu"
x2+6x+9−9+(y−0)2−5
(x+3)2+(y−0)2−14=0
18 kwi 21:03
Adrian: Patrzyłem tam ale teraz chcę się dowiedzieć właśnie odnośnie tego przykłady skąd przy y się
wzięło 0
18 kwi 21:04
Adrian: Ok, wielkie dzięki krystek teraz już rozumiem
18 kwi 21:06
krystek: Abyś wyrażnie widział współrzędne środka okręgu.
18 kwi 21:07