Dla jakich wartości parametru m liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny?
Sion: Dla jakich wartości parametru m, liczby: 62, −8m, −5m + 10 tworzą rosnący ciąg arytmetyczny?
Wyznacz wyrazy tego ciągu. Może mnie ktoś chociaż nakierować? albo rozwiązać ten przykład z
innymi liczbami?
18 kwi 20:35
krystek: Róznica stała
a3−a2=a2−a1
18 kwi 20:40
Krzysiek : Dobry wieczor Krystek

Slucham wlasnie Wishbone Ash
Sion. Przeciez jest znana wlasnosc ciagu arytmetycznego a mianowicie co wiemy o 3 kolejnych
wyrazach ciagu arytmetycznego . Wyraz srodkowy jest srednia arytmetyczna wyrazow skrajnych
| | 62+(−5m+10) | |
No to zapisz −8m= |
| wylicz m |
| | 2 | |
poza tym ciag arytmetyczny to taki ciag gdzie roznica pomiedzy kolejnymi wyrazami jest stala
Zobacz co napisala
Krystek a
3−a
2=a
2−a
1 to z tego −a
2−a
2=−a
1−a
3 to −2a
2=−a
1−a
3
| | a1+a3 | |
to 2a2=a1+a3 to a2= |
| teraz do notatek i zobacz czy to jest prawda |
| | 2 | |
18 kwi 22:31
Sion: Podany wyżej ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym, tak przynajmniej wynika z moich obliczeń gdyż
różnica nie jest stała, i działania na wyrazach nie spełniają założeń o których pisaliście.
Chyba że źle porachowałem... próbuje drugi przykład w którym jest inny zestaw liczb, wśród
wyrazów pierwszym jest „m2” jak to policzyć? ile da m podniesione do potęgi drugiej? 2m?
Dzięki za dotychczasową pomoc, jeśli bylibyście tak mili to pomóżcie mi jeszcze z tym „m2”
18 kwi 23:31
Krzysiek : To ile CI wyszlo m ze ten ciag nie jest arytmetyczny
18 kwi 23:33
Krzysiek : Wlasnie m podniesione do potegi drugiej to jest m2
podaj drugi z estaw
18 kwi 23:43
Sion: wyszło mi po dodaniu wszystkiego w liczniku 41, a po podzieleniu 20.5. Spodziewałem się
otrzymać −8m.
18 kwi 23:44
Sion: Drugi zestaw m2, −5m, −3m+10
Polecenie oczywiście takie jak poprzednio.
18 kwi 23:46