Całka nieoznaczona
Tomek: ∫√1+x2dx
18 kwi 19:26
Mila: Jest gotowy wzór na tę całkę, czy masz wyprowadzić?
18 kwi 19:32
Tomek: no właśnie nie wiem jak wgl. zabrać się do tego. to pochodzi z takiego zadania: oblicz pole
powierzchni bryły powstałej z obrotu krzywej wokół osi OX y=sinx, 0≤x≤π
Po podstawieniu doszedłem do takiej postaci i nie wiem jak to dalej obliczyć
18 kwi 19:43
Tomek: pomoże ktos?
18 kwi 20:12
Mila:
∫
√x2+k= k − stała
| | x | | k | |
= |
| √x2+k+ |
| ln|x+√x2+k|+C |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | |
∫√x2+1= |
| √x2+1+ |
| ln|x+√x2+1| |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 20:30
Tomek: nawet nie wiedziałem, że jest taki wzór, widocznie nie mam wypisanych wszystkich ale ok dzięki
wielkie
18 kwi 20:43
Mila: Napisz, czy wyszło jak w odpowiedzi.
18 kwi 20:46