oblicz ile dni tyrysta był w drodze
kimi: Turysta przebył 600 km. Każdego dnia pokonywał taką samą liczbę km. Gdyby codziennie pokonywał
o 10 km więcej to byłby w drodze o 5 dni krócej. Ile dni turysta był w drodze
18 kwi 19:15
bezendu:
ja bym zrobił tak:
s−droga=600km
x−odległość jaką pokonywał turysta
y−dni które pokonywał trasę
xy=600
(x+10)(y+5)=600 i dalej rozwiąż sama
18 kwi 19:21
pigor: ..., lub np. tak:: niech
d=? − szukana
liczba dni, wtedy
v
1=v+10 ⇔
600d−5= 600d+10 /*
110d(d−5) i
d>5 ⇒
⇒ 60d= 60d−60*5+d(d−5) ⇔
d(d−5)= 60*5= 4*15*5=
20*15 ⇒
d=20 dni . ...
18 kwi 20:54