Pytanie z zakresu geometrii analitycznej
BLS: Mam pytanie związane z geometrią analityczną. Jeśli mam dany równoległobok z wierzchołkami w
punktach A(1,4), B(5,−4), C(1,−1) i D(5,1) i chcę znaleźć jego wysokość to czy mogę ją
wyliczyć ze wzoru na odległość odcinka od prostej? W tym przypadku byłoby h=d(A,k), gdzie
h−wysokość, d−odległość odcinka, A−wierzchołek równoległoboku, k − prosta przechodząca przez
punkty C i B stanowiące przeciwległy bok. Czy ten tok myślenia jest poprawny?
18 kwi 19:11
Mila:
Odległość wierzchołka od prostej.
18 kwi 19:30
BLS: Odległość wierzchołka tzn. Rozumiem, że tok rozumowania poprawny?
18 kwi 19:31
Mila: Tak.
18 kwi 19:39
Eta:

→
AB= [4,−8] |AB|=
√16+64= 4
√5
→
AD=[ 4, −3]
P= |4*(−3)−4*(−8)|= 20 i P=|AB|*h
to 4
√5*h=20 ⇒
h=√5
18 kwi 19:58