jakie będzie pole prostokata?
jola: Pole prostokąta nie zmieni się jeżeli jego długość zmniejszymy o 3 cm, a szerokość powiększymy
o 1 cm; nie zmieni się tez jeżeli długość zmniejszymy o 6 cm, a szerokość powiększymy o 3 cm.
jakie jest pole tego prostokąta?
18 kwi 19:01
Mila:

ab=(a−3)*(b+1)
ab=(a−6)*(b+3)
ab=ab+a−3b−3
ab=ab+3a−6b−18
a−3b=3 /* (−2)
3a−6b=18
−2a+6b=−6
3a−6b=18
a=12 i 12−3b=3
a=12 i −3b=−9
a=12 i b=3
spr. warunków zadania
P=12*3=36
(12−3)*(3+1)=9*4=36 zgodność
(12−6)*(3+3)=6*6=36 zgodność
odp.
a=12 , b=3,
P=36
18 kwi 19:13
18 kwi 20:17
Mila: Witaj Krystek, masz świętą rację, i nawet nie czytają (niektórzy) tych rozwiązań?
18 kwi 20:36
krystek: Milu, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
18 kwi 20:42