Stereometria
Michałek: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy jest równa k, a wysokość ściany
bocznej jest dwukrotnie większa od krawędzi podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej
12+3√3
ostrosłupa. Odpowiedź ma wyjść Pc=
k2 Proszę o pomoc.
2
18 kwi 18:20
ipirks:Pole całkowite ostrosłupa :
Ppodstawy + Pole ścian bocznych
3a2√3
Pp=
− pole szesciokata foremnego
2
3k2√3
więc otrzymujemy Pp =
2
Teraz Pole ścian bocznych − jest 6 ścian bocznych − trójkąty o podstawie k i wysokości 2k
ze wzoru na pole trójkąta otrzymujemy :
Pb=6k2
I musisz dodać Pb+Pp żeby obliczyc Pc