Prośba o sprawdzenie zadania
temporary: Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu P jest równa α. Oblicz promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Dobrze to jest zrobione?
http://ifotos.pl/zobacz/CameraZOO_nhrxeha.jpg/
Jeżeli nie prosze o wskazanie błędu.
18 kwi 17:55
temporary: up
18 kwi 20:34
Saizou :

z tw. cosinusów
b
2=a
2+a
2−2a*a*cosx
| | 2P | | 2P | | 2P | |
b2= |
| + |
| −2* |
| *cosx |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
| | 2P | |
r= |
| |
| | | | 2P | | P−Pcosx | | 2√ |
| +2√ |
| | | | sinx | | sinx | |
| |
18 kwi 20:51
Mila: Doprowadzić do postaci:
18 kwi 21:15
temporary: @Saizou masz tak jak ja, czyli chyba zrobiłem dobrze. Pytałem sie z ciekawości bo na
zadania.info jest wynik bodajże ten, co kolega/koleżanka @Mila podał/a i nie wiedziałem czy to
to samo bo nie potrafiłęm przekształcić
18 kwi 22:54
Mila:
To samo, właśnie z Twojego wyniku to otrzymałam.
18 kwi 23:06
temporary: Mogła byś mi pokazać po kolei przekształcenia?
18 kwi 23:17
Mila: Piszę.
18 kwi 23:31
Mila:
| | 2√2p | | √4P*(1−cosα) | |
Mianownik:{ |
| + |
| = |
| | √sinα | | √sinα | |
| | 2√2P+2√P*(1−cosα) | |
= |
| = |
| | √sinα | |
| | 2√P*√2+2√P*√1−cos2(α/2)+sin2(α/2) | |
= |
| = |
| | √sinα | |
| | 2√P*(√2+√2sin2(α/2)) | |
= |
| = |
| | √sinα) | |
| | 2√P*(√2+√2sin(α/2)) | | 2√P*√2*(1+sin(α/2)) | |
= |
| = |
| |
| | √sinα) | | √sinα | |
| | 2P | |
r= |
| = |
| | | 2√P*√2*(1+sin(α/2)) | |
| | | √sinα | |
| |
| 2P*√sinα | | √Psinα | |
| = |
| |
| 2√P*√2*(1+sin(α/2)) | | | |
18 kwi 23:52