Pierwsza orbita w atomie wodoru
wajdzik: Pierwsza orbita w atomie wodoru ma promień: r
1=5,3*10
−11 m=53pm.
Czy elektron w tym atomie może znajdować się na orbicie o podanym promieniu?
a)1060 pm ...........
b)64r
1 .............
c)25r
1 ............
Mógłby ktoś na to zerknąć?
18 kwi 16:58
Licealista_Theosh: Wzór na orbitę n
rn=n2r1 gdzie r1 pierwsza powłoka.
18 kwi 17:02
wajdzik: Mógłbyś zrobić jeden przykład? Nie za bardzo to ogarniam.
18 kwi 17:07
Licealista_Theosh:
Czy jakaś liczba podniesiona do kwadratu da np z przykładu c) 25? Otrzymasz w ten sposób numer
orbity
18 kwi 17:12
wajdzik: Czyli c), elektron będzie znajdować się na 5 orbicie.
18 kwi 17:19
wajdzik: b), na 8 orbicie.
18 kwi 17:19
wajdzik:
√20≠l.n.
Zgadza się wszystko?
18 kwi 17:21
Technik: wszystko się zgadza ale do przykładu a trzeba napisać uzasadnienie
NIe może gdyż elektrony znajdują się na liczbie opisanej główna liczbą kwantową: n=1,2,3..
nie wystarczy tylko napisać √20≠I.n.
18 kwi 17:36