Geomertia
Licealista_Theosh:
Geometria− dowodzenie
Nigdy nie przepadałem za geometrią. Proszę o pomoc w przeprowadzeniu dowodu.
Wykaż że :
h=
√xy
18 kwi 16:41
Licealista_Theosh:
xy=h
2
h=
√xy
Wykombinowałem takie coś, czy to koniec dowodu?
18 kwi 16:51
Mila: Tak, należało zaznaczyć kąty w małych trójkątach i napisać, że są podobne.
18 kwi 16:58
Licealista_Theosh: Ok.
18 kwi 16:59
Licealista_Theosh: Milu mam jeszcze jedno zadanie pomożesz?
18 kwi 17:03
Mila: Pisz.
18 kwi 17:05
Licealista_Theosh:

a)Dany jest trapez o podstawach AB i CD. Jego przekątne przecinają się w punkcie O. Uzasadnij
że trójkąty ABO i CDO są podobne.
b) Jaka jest odległośc punktu O od krótszej podstawy jeśli wysokośc trapezu wynosi 6 a długości
podstawy są równe odpowiednio 4 i 8 cm. Oblicz pola trójkątów ABO i CDO.
18 kwi 17:11
Licealista_Theosh: ?
18 kwi 17:19
Mila:

AB||DC
| | a | |
a) ΔABO∼ΔDCO w skali k= |
| cecha kkk |
| | b | |
1)kąty oznaczone literą α są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
2)kąty oznaczone literą β są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
3) kąty oznaczone literą γ są równe jako kąty wierzchołkowe
y=2x
x+y=6
x+2x=6
x=2
oblicz pola.
Dodatkowo zapamietaj!
P
ΔCOB=P
ΔAOD
Spróbuj obliczyc, to ważne!
18 kwi 17:28
Mila: Zamiast plusa ma być "="
18 kwi 17:28