matematykaszkolna.pl
Fizyka. Światło. wajdzik: Wiemy, że w przypadku pewnego metalu światło niebieskie powoduje efekt fotoelektryczny.Wskaż właściwe uzupełnienie zdań: a).............przez światło zielone b).............przez ultrefiolet c).............przez światło białe A.Na pewno zostanie wywołany; B.Na pewno nie zostanie wywołany; C.Być może zostanie wywołany. Piszę jutro z tego działu sprawdzian, rozwiązuje sobie jakieś zadania. Mógłby ktoś zerknąć? emotka
18 kwi 15:49
wajdzik:
18 kwi 16:17
Licealista_Theosh: Otóż żeby zaszedł efekt fotoelektrychny światło musi mieć określoną częstotliwość= dany kolor. a)B( światło niebieskie wywoluje efekt) b)A c)C Jeżeli masz odpowiedzi to sprawdź.
18 kwi 16:23
wajdzik: Niestety ich nie mam. Tutaj mam jeszcze jedno: Wiemy, że w przypadku pewnego metalu światło żółte powoduje efekt fotoelektryczny.Wskaż właściwe uzupełnienie zdań: a).............przez światło czerwone b).............przez światło zielone c).............przez światło białe A.Na pewno zostanie wywołany; B.Na pewno nie zostanie wywołany; C.Być może zostanie wywołany.
18 kwi 16:37
Licealista_Theosh: Spróbuj trochę samemu emotka. ( Analogicznie jak poprzednie) a i ma się rozumieć że każda odpowiedź może być wykorzystana 1 raz ?
18 kwi 16:44
wajdzik: Myślę, że tak emotka a)A b)B c)C Zgadza się?
18 kwi 16:48
Licealista_Theosh: ok.
18 kwi 16:49