Pomocy!!!
Kala: znajdź sin kąta ostrego, jaki tworzy z osią OY prosta o równaniu y=2x
18 kwi 15:20
asdf: np tak:
bierzesz:
x = 4
f(4) = 8
tg(α) = 2 − (czyli tak udowodniłem, że współczynnik kierunkowy to wartość tg(α))
arctg(2) = α
α ≈ 63
o
18 kwi 15:31
asdf:

z=
√y2+x2
z =
√5
18 kwi 15:36
Kala: musi wyjść
√55
18 kwi 15:41
123: asdf, to ma być sinus kąta z osią OY a nie OX.
Czyli:
| | √5 | |
Po usunięciu niewymierności jest |
| |
| | 5 | |
18 kwi 15:43
Kala: ok
dziękuję
18 kwi 15:49
asdf: to jak z OY:
arcctg(...)= ~27o, i z teg mozesz policzyc wartość cos(α), czyli kąt sinusa z OY
18 kwi 15:49
asdf: post z 15:49 jednak ma blad, ale jak masz rozwiazanie to nie bede juz sie rozpisywac
18 kwi 15:50