po
blan: Planimetria
Dany jest trapez równoramienny ABCD opisany na okręgu o promieniu √2. Punkt styczności dzieli
ramię tego trapezu w stosunku 1 : 2.
jak to wyznaczyć
b) Wyznacz długość przekątnej tego trapezu.
ramię wyszło mi 3 ale co dalej
18 kwi 14:49
blan: prosze o pomoc
18 kwi 14:57
irena_1:

a=1
2a=3
p
2=(2r)
2+(3a)
2=(2
√2)
2+3
2=8+9=17
p=
√17
18 kwi 14:59
Bogdan:

x = 2y, x>0 i y>y
| y | | r | |
| = |
| ⇒ xy = r2 ⇒ 2y*y = 2 ⇒ y2 = 1 ⇒ y = 1 i x = 2, |
| r | | x | |
18 kwi 14:59
blan: dzięki już widzę dziękuje przede wszystkim za rysunki
18 kwi 15:05