funkcja liniowa, bardzo ważne!
OLA: wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt P(1, −3), a zbiorem rozwiązań f(x)>0 jest
przedział (3, +nieskończoność). wyznacz wzór funkcji f.
18 kwi 14:48
Janek191:
P = ( 1; − 3)
( 3 ; +
∞ ) => Q = ( 3; 0) i a > 0 − funkcja rosnąca
zatem
y =a x + b
Po podstawieniu za x i y mamy:
− 3 = a + b
0 = 3 a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
0 − ( −3) = ( 3a + b) − ( a + b)
3 = 2a
b = − 3*a = − 3*1,5 = − 4,5
Odp.
y = f(x) = 1,5 x − 4,5
===================
18 kwi 16:00