| 1 | ||
dane są zdarzenia A,B ⊂Ω takie,że P(A∩B)=P(A)*P(B). Oblicz P(A'∩B'), wiedząc, że P(A)= | ||
| 3 |
| 2 | ||
oraz P(B)= | . | |
| 3 |
| 1 | 2 | 2 | ||||
P(A∩B)= | * | = | ||||
| 3 | 3 | 9 |
| 1 | 2 | 1 | 1 | 8 | ||||||
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= | + | − | =1− | = | ||||||
| 3 | 3 | 9 | 9 | 9 |
| 8 | 1 | |||
P[(A∪B)']=1− | = | |||
| 9 | 9 |
| 1 | ||
P(A'∩B')= | ||
| 9 |
| 2 | 7 | |||
dzięki, mały bład tam w P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) powinno być | i wtedy wychodzi | |||
| 9 | 9 |
i ostatecznie wychodzi U{2}
| 2 | |
![]() | |
| 9 |