Zadanie z prawdopodobieństwa.
Adrian: Tworzymy zbiór złożony ze wszystkich monet z polskim nominałem i z niego losujemy jedną monetę.
Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia:
A−monety z jednocyfrowym nominałem
B−monety z nominałem poniżej 1 zł
C−monety z nominałem "1" lub z nominałem "zł"
18 kwi 13:31
krystek: Policz ile mamy monet:
Ω=
A= to potrafisz , a jak nie to do mamy prtfela zajrzyj.
18 kwi 13:36
Adrian: krystek, daruj sobie zrobiłem to zadanie ale chciałem żeby ktoś zrobił i w ten sposób bym
sprawdził czy dobrze tam wszystko zapisałem
18 kwi 13:37
Adrian: I nie chodziło mi już o wypisywanie jaki monety tylko ogólnie zrobione np. |A|=X |B|=Y |C|=Z,
tak wiec nie udalo ci sie cos hejterze
18 kwi 13:39
krystek: Zapisz ,sprawdzę.
18 kwi 13:39
Adrian: Ogółem to to zadanie jest przez kogoś zrobione ale mam wątpliwości co to C, ok więc piszę:
|Ω|=9
|A|=6 P(A)=6/9
|B|=6 P(B)=6/9 P=(C1∩C2)=1/9 (to również nie wiem czemu tak jest)
|C|=3/9 P(C1)+P(C2)−P(C1∩C2)=1/9
2/9+3/9−1/9=4/9
Tak więc w B jeden rzeczy nie wiem z tym P co to jest w mianowicie C1∩C2 nie wiem do czego to
się donosi, a punktu C to według tego rozwiązania nie wiem i coś mi się wydaję, że jest źle?
bo inaczej bym to zrobił
18 kwi 13:44
krystek: Przeczytaj co napisałes o 13:39 Miłej pracy


!
18 kwi 13:49
Adrian: Przeczytaj hejterze co napisałeś o 13:36. Obrażasz się jak panienka
18 kwi 13:50
krystek: A jestem kobietą w "słusznym wieku"!
18 kwi 13:56
Adrian: Dobra ciebie poniosło z tym hejtowaniem pierwsza wiec i ja swoje dopowiedzialem. Tak wiec
pomozesz, wyjasnisz to czego nie rozumiem?
18 kwi 13:58
aniabb: tiaaa..i kto tu komu zazdrości

a Krystka zasługuje na szacunek chociażby dlatego, że w
ogóle chce jej się pomagać
Jak masz lub to jest zazwyczaj suma dwóch zdarzeń ...
Zapisz swoje wątpliwości gramatycznie to może będzie wiadomo o co pytasz
18 kwi 14:00
Adrian: Więc w B nie rozumiem skąd się wziął ten iloczyn C1 i C2. Szukałem tutaj na stronie ale żadnych
przykładów takich nie znalazłem więc próbuje tutaj zapytać. A jeśli chodzi o C to prosiłbym od
początku o wyjaśnienie.
18 kwi 14:02
aniabb: iloczyn dotyczy C i wypadało by go zapisać w nowej linijce
18 kwi 14:04
aniabb:
bo C1 czyli że z jedynkami jest 2/9
bo C2 czyli ze "zł" jest 3/9
i tu i tu policzyliśmy 1zł bo pasuje do 1 i do zł , więc trzeba raz odjąć;
a 1zł to część wspólna 1 i zł czyli C1 n C2
18 kwi 14:08
Adrian: Ok, dzięki aniabb już wszystko rozumiem w tym zadaniu
18 kwi 14:15