zadanie
arletka17: PROSZE SPRAWDZIC.W autobusie ktòry ma 6 przystankòw jedzie dwòch pasazeròw.Oblicz
prawdopodobienstwo tego,ze wysiada na ròznych przystankach.
IΩI=2*2*2*2*2*2=64
pierwszy pasazer ma 6 mozliwosci,drugi pasazer ma juz 5 mozliwosci,wiec
IAI=6*5=30
P(A)=A/Ω=30/64=15/32
BARDZO prosze sprawdzic.
18 kwi 13:04
aniabb: |Ω|=6•6=36
18 kwi 13:31
arletka17: a dlaczego IΩI=6*6


(ja policzylam jako Ω,ze na szesciu przystankach 2 pasazeròw moze
wysiasc,tzn. 2*2*2*2*2*2.) NIE rozumiem,dlaczego 6*6

?
18 kwi 20:59
arletka17: a moje IAI=30 jest dobrze?
18 kwi 21:11
PW: Elementarz: najpierw ustal, co jest zdarzeniem elementarnym (opisz przestrzeń zdarzeń Ω).
Za same rachunki nigdy nie dostaniesz pełnej liczby punktów.
Każde "wysiądnięcie" obu pasażerów można utożsamić z funkcją przyporządkowującą każdemu
pasażerowi numer przystanku, na którym wysiadł.
(1) f : {a,b}→{1,2,3,4,5,6}.
Inaczej: zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe ciągi o wyrazach ze zbioru 6−elementowego.
Przykłady: (1,5), (6,3), (4,4) − są to zdarzenia elementarne, które słowami opisujemy:
− osobnik a wysiadł na przystanku 1. i osobnik b wysiadł na przystanku 5.
− osobnik a wysiadł na przystanku 6. i osobnik b wysiadł na przystanku 3,
− obaj wysiedli na przystanku 4.
Wszystkich funkcji postaci (1) jest jak wiadomo 62 (to jest odpowiednie twierdzenie). Można o
tym powiedzieć też tak: wszystkich ciągów 2−elementowych o wyrazach ze zbioru 6−elementowego
jest 6•6.
Jeszcze inni mówią: jest 62 dwuelementowych wariacji z powtórzeniami o wartościach w zbiorze
6−elementowym.
Wszystkie te trzy opisy Ω oznaczają to samo − funkcje postaci (1). Tak niestety w kombinatoryce
ukształtowało się nazewnictwo, i to jest chyba główny problem uczniów.
A − "pasażerowie wysiedli na różnych przystankach"
Liczność A obliczyłaś poprawnie, można też było policzyć |A'|=6 (wysiąść na tym samym
przystanku mogą na 6 sposobów) i |A|=36−|A'|=30.
19 kwi 10:50
arletka17: WIELKIE DZIEKI

!
28 kwi 19:17