Logarytmy
Klasowka: Rozwiąz Rownania
A) log4 {log2 [log3 (2x − 1)]} = 1/2
B) log4−x X = 1
Proszę o pomoc
18 kwi 12:45
Klasowka: Odwydziecze sie, mam zaliczenia a nie rozumiem logarytmow
18 kwi 12:47
Klasowka: Ktoś pomoże ?
18 kwi 12:59
Janek191:
a)
log4 { log2 [ log3 ( 2 x − 1)]} = 1/2 ⇔ log2 [ log3 ( 2 x − 1)] = 412 = 2 ⇔
⇔ log3 ( 2 x − 1) = 22 = 4 ⇔ 2 x − 1 = 34 = 81 ⇔ 2 x = 82 ⇔ x = 41
Odp. x = 41
==================
b) log4 − x x = 1 ; założenie 4 − x > 0 i 4 − x ≠ 1 i x > 0
( 4 − x)1 = x
4 − x = x
4 = 2 x
x = 2
=====
18 kwi 14:34