zadanie
arletka17: PROSZE SPRAWDZIC.Z talii 52 kart losujemy 4 karty.Oblicz prawdopodobienstwo tego,ze wylosowano
dwie damy i dwa kròle.
IΩI=270725
dwa kròle (52/2)=1326
dwie damy(52/2)=1326
IAI=1326+1326=2652
P(A)=A/Ω=2652/270725
Czy to jest dobrze?
18 kwi 12:28
aniabb: |A|=1326•1326=1758276
P(A)=1758276/270725
18 kwi 13:36
aniabb: bo jednocześnie 2 damy i dwa króle to mnożenie
18 kwi 13:37
18 kwi 13:38
aniabb: no fakt krystka ma rację ..jakoś za dużo mi się wydawało

|A|=6•6=36
18 kwi 13:40
arletka17: czyli moje A nie licze z calej talii,tylko z 4?na pewno?
18 kwi 20:56
arletka17: pytam czy NAPEWNO dlatego,ze mojeIΩI=270725 wiec troche dziwnie wyglada moj ulamek..
18 kwi 21:26
aniabb: na pewno tak.. mały bo trudno tak trafić
18 kwi 22:29
arletka17: Bardzo dziekuje.
18 kwi 22:30
arletka17: Czyli P(A)=36/270725

?
30 kwi 02:39