matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
sztudent:
jak rozwiązać taką całeczkę?
1
całka nieoznaczona z
dx
sinx cosx
18 kwi 12:23
Godzio:
Np. tak:
2
... = ∫
dx
sin2x
1
Podstawienie t = tgx ⇒ x = arctgt ⇒ dx =
1 + t
2
2t
sin2x =
1 + t
2
1
... = ∫
dt = ln|t| = ln|tgx| + C
t
18 kwi 12:57
sztudent:
cos za bardzo jej nie rozkiniłem
nie rozumie niektórych przjesc
18 kwi 18:25