Rozwiąż równania
Jolanta: Możecie zerknać czy dobrze jest
| a(x−a)−b(b−x) | | a2+b2 | |
| = |
| |
| ab | | ab | |
ax+bx−a
2−b
2=a
2+b
2
x(a+b)=2a
2+2b
2
18 kwi 12:18
Jolanta: b(a+x)=(b+x)(a+1)
ab+bx=ab+b+ax+x
ax+x−bx=−b
18 kwi 12:31
Jolanta:
| 3 | | 2x | | 5x | | 2x | |
| − |
| = |
| − |
| x≠1 x≠−1 |
| x2−1 | | x+1 | | x2−1 | | x−1 | |
| 3 | | 2x(x−1) | | 5x−2x(x+1) | |
| − |
| = |
| /(x2−1) |
| x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
3−2x
2+2x=5x−2x
2−2x
x=3
18 kwi 13:41
Jolanta:
18 kwi 14:10
aniabb: ok
ok
ok
18 kwi 14:13
asia: a nie powinno być x= 23
18 kwi 15:41
asia: przeliczyłam jeszcze raz i otrzymałam wynik x= 35 bo
3− 2x2 + 2x= 5x− 2x2− 2x i po skróceniu zostaje:
3=5x /:5
x= 35
18 kwi 15:46
Ajtek:
asia, głupotki piszesz

.
18 kwi 15:59
kate: mam pytanie do przykładu z 18 kwi 12:31 ponieważ mam taki przykład zadany i do przed
ostatniej linijki mam tak samo tylko nie bardzo rozumiem wynik końcowy... skąd się wzięło
nagle a+ 1 −b ? mógłby ktoś to jakoś rozpisać? byłabym wdzięczna
18 kwi 16:12
Ajtek:
ax+x−bx=−b
x(a+1−b)=−b
18 kwi 16:14
asia: Ajtek, chodzi mi o przykład Jolanty z 18 kwi 13:41, jestem pewna że wynik nie wynosi 3
tylko tak jak rozpisałam
18 kwi 16:18
kate: dziękuję Ajtek już zrozumiałam
18 kwi 16:19
asia: może się mylę no to jak wg Ciebie wygląda końcówka tego przykładu? nie rozumiem tylko skąd
wyszło 3? resztę mam tak samo
18 kwi 16:23
Ajtek:
3−2x2+2x=5x−2x2−2x
3=5x−2x−2x ⇒x=...
Widzisz swój błąd w obliczeniach?
18 kwi 16:24
asia: rzeczywiście teraz widzę bardzo dziekuję za znalezienie błędu
18 kwi 16:26
Kujon: Jakie pały

! nieumieć tak maty ahhahahahah
18 kwi 16:51