matma trudne;;;;;;((((
daria:LL: wielomian na czynniki mozliwie jak najnizszego stopnia:
a) x5−x
B) x3−3x2−12x+36
rozwiaz rownania
:
a) x4−3x3−4x2=0
b) x3+3x3−2x−6=0
c) x4−6x3+9x2=0
3, rozwiąż nierówność:
a) 4x−x3>0
b) x3+3x2−9x−27 < bądz równe 0
c) x4−7x3+12x2> badz równe 0
18 kwi 11:53
irena_1:
1.
a)
x5−x=x(x4−1)=x(x2−1)(x2+1)=x(x−1)(x+1)(x2+1)
18 kwi 13:20
irena_1:
1.
b)
x3−3x2−12x+36=x2(x−3)−12(x−3)=(x−3)(x2−12)=(x−3)(x−2√3)(x+2√3)
18 kwi 13:21
irena_1:
2.
a)
x2(x2−3x−4)=0
x2=0 lub x2−3x−4=0
x1=0 lub x2=4 lub x3=−1
(kwadratowe rozwiązujesz przy pomocy Δ)
18 kwi 13:23
irena_1:
2.
b)
x2(x+3)−2(x+3)=0
(x+3)(x2−2)=0
(x+3)(x−√2)(x+√2)=0
x=−3 lub x=−√2 lub x=√2
18 kwi 13:24
irena_1:
2.
c)
x2(x2−6x+9)=0
x2(x−3)2=0
x=0 lub x=3
18 kwi 13:25
irena_1:
3.
a)
−x(x2−4)>0
x(x−2)(x+2)<0
x∊(−∞; −2) ∪ (0; 2)
18 kwi 13:27
irena_1:
3.
b)
x2(x+3)−9(x+3)≤0
(x+3)(x2−9)≤0
(x+3)2(x−3)≤0
x∊(−∞; 3>
18 kwi 13:29
18 kwi 13:29
aniabb: to było 3a
18 kwi 13:30
irena_1:
3.
c)
x2(x2−7x+12)≥0
x2(x−3)(x−4)≥0
x∊(−∞; 3> ∪ <4; ∞)
18 kwi 13:30