problem
daria: 1, rozwoz wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia:
a) x3−5x2−36x
b) x5−x
c) x3−3x2−12x+36
2, rozwiaz rownania:
a) x4−3x3−4x2=0
b) x3+3x3−2x−6=0
c) x4−6x3+9x2=0
3, rozwiąż nierówność:
a) 4x−x3>0
b) x3+3x2−9x−27 < bądz równe 0
c) x4−7x3+12x2> badz równe 0
18 kwi 11:10
Jolanta: a )x(x2−5x−36) policz Δ i pierwiastki
b) x(x4−1) wzór a2−b2 x4−1=(x2+1)(x2−1) rozłoz dalej
c)x2(x−3)−12(x−3)=(x2−12) .. spróbuj dalej
18 kwi 11:14
Kaja: a) x(x2−5x−36)
Δ=25+144=169
√Δ=13
x1=5−132=−4 x2=9
x2−5x−36=(x+4)(x−9)
czyli x3−5x2−36x=x(x+4)(x−9)
18 kwi 11:14
Kaja: 2. c) x2(x2−6x+9)=0
x2(x−3)2=0
x=0 lub x=3
18 kwi 11:15
Kaja: 3. b) x2(x+3)−9(x+3)<0
(x+3)(x2−9)<0
(x+3)2(x−3)<0
x∊(−∞,−3)∪(−3,3)
18 kwi 11:17
daria: jakie to jest trudne
18 kwi 11:49
Jolanta: .to spróbuj dokonczyć to co napisałam.
18 kwi 11:51
daria:LL: c) x2(x−3)−12(x−3)=(x2−12)(x−3)
18 kwi 11:55
Jolanta: x2−12 możesz dalej rozłożyć zgodnie ze wzorem a2−b2=(a+b)(a=b)
(x+√12}(x−√12)
a przykład b jak bedzie ?
18 kwi 12:20
daria: a zad 2 jak zrobic
18 kwi 12:23
Jolanta: x5−x=x(x4−1)=
18 kwi 12:25
daria: chodzi mi o zadanie 2 a nie o przyklad 2
18 kwi 12:27
Jolanta: Jeśli umiesz zrobic łatwiejsze to z trudniejszymi szybciej dasz sobie radę
w drugim awyciagnij x2 przed nawias w nawiasie rozłoz liczac Δi pierwiastki
w b) masz dwa razy x3 sprawdz
c tak jak a
18 kwi 12:35
daria: czyli x2(x2−3x−4) i delta
18 kwi 12:38
daria: delta=−7
18 kwi 12:40
Jolanta: zgubiłaś minus Δ jest dodatnia
18 kwi 12:50
Jolanta: wzór Δ=b2−4ac b=−3 a=1 c=−4
18 kwi 12:52
daria: czyli 25 delta a przyklad b
18 kwi 12:55
daria: x1=−1
x2=4
18 kwi 12:57
Jolanta: a sprawdziłas to x3 pisałam o 12 ;35
18 kwi 13:03
daria: tak sprawdzilam a zad 3 od czego zaczac
18 kwi 13:05
Jolanta: Daria to jak ma byc ten przykłąd b ?
18 kwi 13:08
daria: X2(x+3)−2(x+3)=0
(x2−2)(x+3)=0
(x+2)(x−2)(x+3)
18 kwi 13:13
Jolanta: (x+2)(x−2)=x2−4
ma być(x−√2)(x+√2)
18 kwi 13:19
Jolanta: 4x−x3>0
x(4−x2)>0 rozłóż
18 kwi 13:22