zadanie
arletka17 : Rzucamy 5 razy moneta.Jakie jest prawdopodobienstwo tego,ze wypadna same orly

?
IΩI=2*2*2*2*2=32
A=


ja bym napisala,ze polowa z tego ale to napewno zle.Nie umiem jeszcze wypisywac liczby
zdarzen,i na tym polega problem.Ktos mi pomoze?
18 kwi 10:57
aniabb: A={ OOOOO }
|A|=1
p(A)=1/32
18 kwi 11:01
arletka17 : no ale jak to?jast tylko jedna mozliwisc?
18 kwi 11:13
Aga1.: Rzucasz monetą , zapisujesz wynik, rzucasz drugi raz, zapisujesz wynik, rzucasz trzeci raz i
czwarty i piąty i zapisujesz wyniki i możesz otrzymać np.same orły ( za każdym razem orzeł)
Zapisujesz to (o,o,o,o,o) i jest to jedno zdarzenie elementarne.
Gdyby było ,że wypadnie jedna reszka ( oznacza,że będzie reszka i 4 orły, bo rzucamy w jednym
doświadczeniu 5 razy monetą)
B={(r,o,o,o,o); (o,r,o,o,o); (o,o,r,o,o); (o,o,o,r.o); (o,o,o,or)}
Tu wypisanych jest 4 zdarzenia elementarne, reszka może wypaść za pierwszym razem lub za drugim
lub za trzecim lub za czwartym lub za piątym) ( wszystko w jednym nawiasie okrągłym to jedno
zdarzenie elementarne)
IBI=4.
18 kwi 12:02
arletka17: aa,pieknie wytlumaczone!Wielkie dzieki!juz pisalam,ze niestety nie radze sobie jeszcze z
wypisywaniem zdarzen elementarnych..jestem naprawde wdzieczna kazdemu na forum zadankowym kto
tak jak Ty znajdzie troche czasu i mi to opisze.Naprawde BARDZO DZIEKUJE!
18 kwi 12:11
arletka17: IBI=5 bo 5 zdarzen wypisalas,nie?
18 kwi 12:19
arletka17: nie szkodzi najwazniejsze ze super mi to opisalas
18 kwi 12:20
aniabb: tak |B|=5
18 kwi 13:15