jak rozwiazac?
basia: |x2−1|+|x+1|=0
18 kwi 10:45
aniabb: suma dwóch dodatnich =0 tylko jak obie są zerem
x2−1=0 lub x+1 =0
x=−1 lub x=1
18 kwi 10:49
Aga1.: Np. tak
Ix2−1I+Ix+1I=0
I(x−1)(x+1)I+Ix+1I=0
Ix−1I*Ix+1I+Ix+1I=0
Ix+1I(Ix−1I+1)=0
Ix+1I=0 v Ix−1I+1=0
dokończ.
18 kwi 10:50
aniabb: fakt ..obie jednocześnie są zerem więc tylko x=−1
18 kwi 10:51
Aga1.: @ aniabb
liczba 1 nie spełnia tego równania, bo
I12−1I+I1+1I≠0
18 kwi 10:53
basia: ja gdy zrobiłam przedziałami to wyszło mi x=−1 i x=2
18 kwi 10:58