Narysowany trójkąt jest prostokątny.
potrzebuje pomocy:

Narysowany trójkąt jest prostokątny. Oblicz wartości wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta
alfa. Podaj przybliżoną miarę kąta.
a=2
b=4
tg=2/4 = 1/2
wyszło mi, że C =
√20
Dobrze wyszyło C ? I jak obliczyć cos i sin.
cos=4/
√20 <−− ? dobrze ?
18 kwi 10:43
basia: dobrze, tylko usun niewymiernosc z mianownika. sinx=2/√20
18 kwi 10:48
aniabb: α≈26,5650°
18 kwi 10:51
potrzebuje pomocy: Podaj przybliżoną miarę kąta. <−− a tu o co chodzi ?
cos=4√20 / √40
sin=2√20 / √40
18 kwi 10:53
potrzebuje pomocy: ok dzięki
18 kwi 10:54
aniabb: √20=2√5
sinα=√5/5
cosα=2√5/5
18 kwi 10:59
aniabb: a jak usuwasz niewymierność to √20•√20=√400=20
18 kwi 11:00