Wybór trójki, zadanie z kombinatoryki
k343434: Proszę mi wskazać, gdzie robię błąd w rozwiązywaniu tego zadania.
Do klasy IIIC uczęszcza dwanaście dziewcząt i dziewięciu chłopców. Przed lekcją z tą klasą
nauczyciel postanowił wybrać trzy osoby, które będą odpowiadać z kombinatoryki.
d) Na ile sposobów może wybrać trójkę, w skład której wchodzić będą co najmniej dwie
dziewczyny?
e) Na ile sposobów może wybrać trójkę, w skład której będzie wchodził co najmniej jeden
chłopiec?
Już wiem, że powinienem to rozwiązać dodając/odejmując odpowiednie kombinacje, ale co jest źle
w tym rozumowaniu (nie chcę robić tego błędu w przyszłości, a nie wiem, gdzie jest) :
d) Jeśli w skład trójki będą wchodzić co najmniej dwie dziewczyny to mogę wybrać te dwie na
| | | |
| sposobów, trzecią osobą do trójki jest dziewczyna lub chłopiec z pozostałych 19 osób, |
| | |
| | | |
czyli liczba takich trójek to 19* | (bo mogę wybrać dowolną z tych 19, bo warunek o |
| | |
dwóch dziewczynach już spełniłem) − dlaczego to jest złe rozwiązanie.
18 kwi 10:21
Aga1.: d)A co to znaczy,że będzie co najmniej dwie dziewczyny?
Odp. tzn. będzie 2 dziewczyny i jeden chłopiec lub 3 dziewczyny i 0 chłopców.
Tam gdzie jest i wstawiasz mnożenie, a gdzie lub dodawanie.
18 kwi 10:47
k343434: No ale dlaczego nie mogę wybrać najpierw kombinacji dwóch dziewczyn i pomnożyć jej przez 19?
Przecież napisałem "już wiem, że powinienem to rozwiązać dodając/odejmując odpowiednie
kombinacje ale co jest źle w tym rozumowaniu".
18 kwi 11:08
k343434: ?
18 kwi 11:41
PW: Wytłumaczę na przykładzie trzech dziewcząt przecudnej urody oznaczonych symbolami a, b, c.
Aczkolwiek młody nauczyciel matematyki uwielbia je dręczyć przy tablicy, w tym składzie {a,b,c}
może je wybrać tylko na jeden sposób (kolejność zapisu nie ma znaczenia, bo to zbiór, równie
dobrze można było napisać {b, c, a}).
W Twoim rozumowaniu możliwe są wybory:
− najpierw {a,b} − dwuelementowy podzbiór zbioru dziewcząt, a do nich jako trzecia {c} −
jednoelementowy podzbiór pozostałych 19 osób;
− najpierw {b, c} jako dwuelementowy podzbiór zbioru dziewcząt, a do nich {a} − jednoelementowy
podzbiór pozostałych 19 osób;
− najpierw {c,a} − dwuelementowy podzbiór .... , a do nich {b} − ....
Widać, że ulubiona trójka nauczyciela mogłaby być wybrana trzykrotnie.
Przykład ten pokazuje, że proponowany przez Ciebie sposób myślenia o losowaniu dopuszcza
kilkukrotne losowanie niektórych trójek. Łatwo możesz sprawdzić, że poprawna liczba podana
| | | |
przez Agę1 jest mniejsza niż | •19. |
| | |
18 kwi 13:13
k343434: Tak, wiedziałem, że jest źle, tylko nie mogłem uchwycić błędu, dzięki.
18 kwi 13:37