zadanie
arletka17 : Z liczb parzystych 2,4,6,8.Budujemy liczby czterocyfrowe.jakie jest prawdopodobienstwo tego,ze
otrzymamy liczbe wieksza od 2000?KTOS POMOZE?
18 kwi 09:49
aniabb: Ω=44=256
A=1•43+3•43=256
P=1
18 kwi 09:56
arletka17 : IΩI=4*4*4*4=256 (tyle jest liczb czterocyfrowych zbudowanych z liczb 2,4,6,8)TAK

?
jak mam obliczyc prawdopodobienstwo?z jakiego wzoru?
18 kwi 09:57
arletka17 : aniabb−dzieki ale jak mam prawdopodobienstwo obliczyc?mozesz mi to prosze napisac bo mam
jeszcze inne zadania tego typu i staram sie sama to zrobic..
18 kwi 09:58
aniabb: tak
w takich zadaniach moc A to zazwyczaj na piechotę ale tu od razu możesz napisać 4•4•4•4=256
18 kwi 09:59
arletka17 : dlaczego 1* ... mozesz mi to wytlumaczyc?
18 kwi 09:59
arletka17 : jak napisac Ω to wiem,ALE JAK MAM OPISAC TO A

?
18 kwi 10:00
aniabb: w takim przypadku że większa od 2000 to zazwyczaj
pierwsza dwójka pozostałe dowolne
2xxx więc jest 1•4•4•4 mozliwości
pierwsza większa od 2 i reszta dowolne
4xxx
6xxx
8xxx
więc jest 3•4•4•4 mozliwości
18 kwi 10:01
aniabb: a spróbuj ułożyć liczbę mniejszą niż 2000 z tych cyfr
18 kwi 10:02
Aga1.: Witajcie dziewczyny.
Zauważ,że wszystkie liczby zbudowane z tych cyfr są większe od 2000, więc IAI=IΩI.
18 kwi 10:03
aniabb: witaj Aguś
18 kwi 10:03
k343434: Przecież z tych liczb nie da się ułożyć liczby mniejszej od 2000, więc co tu liczyć.
18 kwi 10:04
arletka17 : aniabb−wielkie dzieki,za jasne wyjasnienie,zrozumialam,mam nadzieje,ze nastepne zadanie zrobie
juz sama.no a liczby mniejszej niz 2000 oczywiscie z tych cyfr nie da sie ulozyc.dzieki za
twoj czas.
18 kwi 10:17
arletka17 : mam jeszcze jedno takie zadanie,wrzuce na forum zadankowe
18 kwi 10:26