matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
Magdalena:
potrzebuje szybką pomoc pisze spr : jakie jest maksymalne pole prostokąta wpisanego w trójkąt o bokach 28 60 80
18 kwi 09:04
Magdalena:
?
18 kwi 09:19
aniabb:
y=80−x y
2
+h
2
=28
2
x
2
+h
2
=60
2
−−−−−−−−−−−−−−−−odejmuję (80−x)
2
−x
2
=784−3600 6400−160x=−2816 x=57,6 y=22,4 h=16,8
h−a
h
=
b
80
16,8−a
16,8
=
b
80
b=80−80a/16,8 Pole = a•b = a•(80−80a/16,8) = 80a−80a
2
/16,8
−80
a
max
=
= 8,4
−80/8,4
P
max
=80•8,4−80•8,4
2
/16,8=336
18 kwi 09:27
Magdalena:
dziękuje wspaniale
18 kwi 09:31