Nierówność
Licealista : Nierówność
n2 − 26n + k ≥ 1
Powinno być k ≥ 170 tylko jak ?
18 kwi 07:28
k343434: Zauwać, że funkcja f(x)=n2−26n przyjmuje najmniejszą wartość dla n=13, wtedy f(13)=−169. Więc
chodzi o to, że najmniejszą wartością jaką może przyjąć 1−n2+26n jest 170, czyli k jest
zawsze większe od 170 (dla każdego n).
18 kwi 11:01
Licealista: To akurat wiem i to samo powiedziałem dzisiaj w szkole lecz nauczyciel stwierdził, że tego nie
rozumie.
18 kwi 19:13
pigor: ..., jak się domyślam − interesuje nas tu :
dla jakiej wartości parametru k nierówność n2−26n+k ≥1 dla ∀{n∊R),
otóż
n2−26n+k ≥1 ⇔ n
2−2*13n+13
2 −13
2+ k−1 ≥0 ⇔ (n−13)
2+ k−170 ≥0 ⇔
⇔ k−170 ≥0 ⇔
k ≥170 ⇔
k∊[170;+∞) . ...
18 kwi 21:30