Wymierna
pert: Fukcja f określona jest wzorem f(x)=5x−1/x+2
a)znajdź miejsce zerowe funkcji f
b)wyznacz te argumenty dla którego funkcja f przyjmuje wartości nie większe od 5.
18 kwi 02:14
Aga1.: | | 5x−1 | |
Jeśli chodzi o taką funkcję f(x)= |
| , x≠−2 |
| | x+2 | |
to
a) f(x)=0
5x−1=0
dokończ i otrzymasz miejsce zerowe.
b) rozwiąż nierówność
18 kwi 10:01
pert: Ok,dzięki bardzo

Chciałem się jeszcze tylko spytać czemu w nierówności w podpunkcie b nie
można pomnożyć x+2 przez obie strony czyli 5x − 1≤ 5x + 10? Tak można robić tylko w
równościach ?
18 kwi 21:48