Wykres
pert: Narysuj wykres funkcji f(x)=| x2 − 1|/x3 − x
Czy mógłby mi ktoś napisać jak ma wyglądać ten wykres, to znaczy wiem, że D=R−(−1,0,1) i że dla
przedziału (−1;1) oprócz 0 wykres to f(x)=−1/x , dla reszty f(x)=1/x , ale nie wiem czy dane
części mają się łączyć czy nie i jak zaznaczyć na wykresie punkty dla −1 i 1?
18 kwi 01:49
krystek: masz
| | x2−1 | | 1 | |
1)f(x)= |
| = |
| gdy x2−1≥0 |
| | x(x2−1) | | x | |
| | 1 | |
2) f(x)=− |
| gdy x2−1<0 pamiętaj o dziedzinie |
| | x | |
18 kwi 09:37
aniabb:

fajny
18 kwi 09:40
pert: Dzięki wielkie, w końcu też mi tak wyszło, ale myślałem, że jest źle
18 kwi 21:49