wykaz ze trojkat
emma: Wykaż, że jeżeli środkowe AD i BE trójkąta ABC mają równe długości, to trójkąt ten jest
równoramienny.
I tutaj mam taki zonk. wiemy ze ad = eb i ze ab to wspolny bok i bedzie z cechy bok kat bok ale
jak o tym kacie wyjasnic?
jak nie jest powiedziane ze one sa rowne, mamy wykazac ze to rownoramienn
pani od mat. powiedziala ze wystarczy to napisac bo jak 2boki sa takie same
To i kat tez jest taki sam
Ale to wcale niekoniecznie chyba tak jest, bo jak jest normalny trojkat? Nie rownoramienny? To
moga byc inne katy przy podst.
Prosze o pomoc nie z wzoru, tylko z przystawania.
17 kwi 23:40
Bogdan:
Jaką własność ma środek ciężkości trójkąta?
17 kwi 23:51
pigor: ..., można wyprowadzić wzory na dł. środkowych dowolnego
Δ o bokach a,b,c (z tw. cosinusów) takie :
AD
2=
14(2b
2+2c
2−a
2) i BE
2=
14(2a
2+2c
2−b
2) , więc
|AD|= |BE| ⇒ AD
2=BE
2 ⇔ 2b
2+2c
2−a
2= 2a
2+2c
2−b
2 ⇔ 3b
2= 3a
2 ⇔
⇔ b
2= a
2 ⇒ |b|= |a| ⇒
|AC|= |BC| c.n.w. . ...
18 kwi 01:11