Naszkicuj wykres funkcji f(x) = f(-x). Podaj jej wzór i ...
ipirks:

Na rysunku obok przedstawiono wykres funckji f:R −−>R danej wzorem:
| | ⎧ | 1 dla x∊ (−∞;−3) | |
| f(x) | ⎨ | |x|−2 dla x∊<−3;2> |
|
| | ⎩ | −1 dla x ∊ (2;∞) | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = f(−x). Podaj jej wzór a nastepnie odczytaj z wykresu
rozwiazanie:
a)równania g(x)=0 i zbiór rozwiązańni nierównosci g(x)<0
b) równania g(x) = 1 i zbiór rozwiązańni nierównosci g(x)≤1
c)równania g(x) = −1 i zbiór rozwiązańni nierównosci g(x)≤−1
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu a najlepiej w wytłumaczeniu.
nie mam pojecia jak rozgryzdz te zadania. POMOCY
17 kwi 22:53
ipirks:
⎧ −1 dla x ∊(−∞;−3)
g(x) ⎨ −x−2 dla x∊ <−3;2> −−>Tu nie jestem pewny czy tak to powinno byc
⎩ 1 dla x∊(2;∞)
17 kwi 23:20
Basia: nie; powinno być −|x|+2
17 kwi 23:53
Basia: a nie przepraszam, źle przeczytałam
17 kwi 23:54
Basia: wszystko jest niedobrze; przecież to ma być f(−x) a nie −f(x)
czyli symetria względem osi OY
i wtedy masz
−1 dla x∊(−∞;−2)
g(x)= f(−x) = |−x|−2 = |x|−2 dla x∊<−2;3>
1 dla x∊(3;+∞)
17 kwi 23:57
ipirks: ok dzieki
18 kwi 00:27
elwira: f(x)=4 dla x < −4
f(x)=|x| dla −4≤x≤2
f(x)= 4−x dla x>2
24 kwi 11:20