pLANIMETRIA
mAX:

POMOCY BO NIE ZDAM

!
Sory że troche niedokładny rysunek. Treść: Styczne do okręgów przecinają się pod katem prostym,
odległość pomiędzy środkami okręgów wynosi 12, oblicz promień małego i dużego koła.
17 kwi 22:34
Matmamimż23yciem: na pewno taka jest treść zadania? I tak ma wyhlądać rysunek?
17 kwi 22:55
byk: Podpowiem ci, że stosunek długości promienia większego okręgu do mniejszego jest 3+2√2, a
odległość między środkami tych okręgów to suma ich promieni.
17 kwi 23:09
Bogdan:

Podpowiedź:
|AB| = r
√2, r + R = 12, |AC| = R
√2 oraz |AC| = r
√2 + 12
17 kwi 23:16
brf: mówiłem ci marcinku że ta kamizelka to nie z
17 kwi 23:17
Beti:

d = 12
wg mnie będzie tak:
r + R = 12
12 + x = R
√2
| | 12r | |
xR = 12r + xr −−> x(R−r) = 12r −−> x = |
| |
| | R−r | |
| | 12r | |
12 + |
| = R√2 /*(R−r) |
| | R−r | |
12R − 12r + 12r = R
2√2 − Rr
√2
12R = R
2√2 − Rr
√2 /:R, bo R>0
12 = R
√2 − r
√2 /:
√2
6
√2 = R − r
czyli:
R − r = 6
√2
R + r = 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2R = 6
√2 + 12 /:2
R = 3√2 + 6
r = 12 − R
r = 6 − 3√2
17 kwi 23:20