matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość i podaj dziedzinę
Wiola:
x
3
+5x
2
−x−5
x
2
+4x−5
17 kwi 22:20
bezendu:
Δ=4
2
−4*1*(−5)=36
√
Δ
=6
−4−6
x
1
=
=−5
2
−4+6
x
2
=
=1
2
D
f
=ℛ\{−5,1}
x
2
(x+5)−(x+5)
(x+5)(x−1)
(x+5)(x
2
−1)
=
x+5)(x−1)
(x+5)(x−1)(x+1)
=
(x+5)(x−1)
x+1
17 kwi 22:27