Logarytmy - parametr
akante: Logarytmy − parametr

: Wyznacz te wartości parametry p, dla ktorych rownania
| log
3 (x+2) | = 2p−1 ma dwa rozwiązania różnych znaków. | | to wartość bezwzględna jakby co
Nie wiem co i jak prosze o pomoc
17 kwi 22:17
Mila:
Podpowiedź.
1) rysujesz wykres y=log3 (x+2)
2) odbicie symetryczne względem OX dla y<0
3) kreślisz poziomą linię, aby przecinała wykres w punktach o odciętych różnych znaków.
.....
17 kwi 22:22
akante: wiem wiem dzieki za podpowiedz ale tutaj chodzi o dokladna odpowiedz a o aka ciezko z wykresu
mozna to zrobic jakies inne podpowiedzi

?
18 kwi 12:35
Kaja: narysuj i na osi y będziesz doskonale widziała gdzie jakie punkty się odbijają
18 kwi 12:38
Mila:

1)
y=log3(x+2) odbicie⇒
2)
y=|log3(x+2)|
f(0)=|log
3(0+2)|=|log
32|=log
32 bo log
32>0
dla (2p−1)>log
32 są dwa rozwiązania o różnych znakach, przykład x
1 i x
2
2p−1>log
32⇔
2p>log
32+1
2p>log
32+log
33
2p>log
36
p>log
3(
√6)
18 kwi 13:36
akante: czyli policzylas wartosc w punkcie 0 bo wiadomo ze nad nia sa dwa rozwiazania a potem
nierownosc z 2p−1 rozwiazalas? dzieki


!
18 kwi 13:45
Mila:
18 kwi 14:00