Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu całki
Doroć: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu całki, już brak mi pomysłów.....
∫ lnx/(x√x)dx
17 kwi 22:08
Doroć: up
17 kwi 23:46
Bogdan:
A jakie miałeś pomysły?
17 kwi 23:50
Eta:

za świetne pytanie

Pozdrawiam
Bogdanie
17 kwi 23:52
Bogdan:
Także pozdrawiam
17 kwi 23:54
Doroć: przedewszystkim przez części próbowałam robić w różnych konfiguracjach i za każdym razem jakieś
kosmosy mi wychodzily do liczenia

....
18 kwi 00:39
Basia:
podstawienie t = lnx
x = e
t
| | t | |
J = ∫ |
| dt = ∫t*et/2 dt |
| | √et | |
dopiero teraz przez części
18 kwi 02:05
Basia:
e
−t/2 ma być oczywiście
już śpię
18 kwi 02:06
Doroć: ojojoj

a dlaczego x= e
t 
wynik z niej teoretycznie ma wyjść −2x
(−1/2)lnx−4x
(−1/2)+c
18 kwi 02:35
Doroć: tam są x do potęgi −1/2
18 kwi 02:36