Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu:
Adrian: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu:
a) (x−3)2+(y+1)2=7
b) x2+6x+y2−5=0
I jeśli by ktoś mógł to po krótce to wytłumaczyć lub lepiej rozpisać żebym mógł zrozumieć.
17 kwi 22:05
17 kwi 22:18
kinga: a)bierzesz cyfry bezpośrednio z nawiasów ZMIANA ZNaKU czyli S=(3,−1)i to są współrzędne środka
czyli(x,y). Promień to to cyfra po prawej stronie nawiasu czyli pierwiastek z 7 bo sama
siódemka która tam stoi to r kwadrat.Wzór wygląda tak: (x−a)kwadrat+(x−b)kwadrat=r kwadrat
gdzie a i b ze zmienionym znakiem to współrzędne środka,a r to promień(tylko trzeba wziąć
pierwiastek bo jest potęga)
18 kwi 17:39
kinga: b)najpierw trzeba doprowadzić do postaci wzoru czyli:
(x+pierwiastek6)kwadrat−6+(y−pierwiastek5)kwadrat−5=0
następnie nawiasy na lewo= liczby na prawo(zmiana zn)
czyli
(x+pierwiastek6)kwadrat+(y−pierwiastek5)kwadrat=11
i masz postać jak w przykładzie a.czyli S(−pierwiastek6,pierwiastek5),r=pierwiastek11
18 kwi 17:50
kinga: b)najpierw trzeba doprowadzić do postaci wzoru czyli:
(x+pierwiastek6)kwadrat−6+(y−pierwiastek5)kwadrat−5=0
następnie nawiasy na lewo= liczby na prawo(zmiana zn)
czyli
(x+pierwiastek6)kwadrat+(y−pierwiastek5)kwadrat=11
i masz postać jak w przykładzie a.czyli S(−pierwiastek6,pierwiastek5),r=pierwiastek11
18 kwi 17:50
Adrian: Kinga, przeciez to jest chyba zle zrobione? (chodzi mi o przyklad b) Czy moglby ktos rozwiac
moje watpliwosci?
19 kwi 13:56
Tomek: (x+3)2−9+y2−5=0
(x+3)2+y2−14=0
(x+3)2+y2=14
S=(−3, 0)
r=√14
19 kwi 14:10