Prawdopodobieństwo - wielokrotność 65.
alm: Ze zbioru {1, 2, 3, 5, 7} wylosowano ze zwracaniem trzy razy po jednej cyfrze i zapisano je
obok siebie w kolejności losowania tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A że otrzymana liczba jest wielokrotnością liczby 65.
| | 5! | |
W książce mam ze |Ω|= V3 5= |
| =60 |
| | 2! | |
Problem polega na tym że jako |Ω| mam napisane
|Ω|=125 czyli:
5*5*5=125
Jak rozwiązać o końca to zadanie− obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania wielokrotności 65
17 kwi 21:56
Basia:
ze zwracaniem i kolejność się liczy, bo co innego 123, a co innego 321
i to jest wariacja z powtórzeniami
dlatego |Ω| = 5*5*5 = 125
a wielokrotności 65 większe od 100 i mniejsze od 1000 można po prostu wypisać
17 kwi 22:02
alm: Czyli w książce mam błąd bo jest napisane że wariacje bez powtórzeń.
17 kwi 22:03
alm: Ok ale wielokrotności liczy 65 od 100 do 1000 to 130, 195, 260,325, 390, 455, 520, 585, 650,
715,780, 910, 975... Czyli jest ich troszkę, a w książce mam że
| | 2 | |
P(A)= |
| , A={325, 715} |
| | 125 | |
17 kwi 22:12
alm: Ok rozumiem po prostu z cyfr {1, 2, 3, 5, 7} można złożyć jedynie {325, 715}.
17 kwi 22:16
Basia: a skąd chcesz wziąć 0; nie ma go w Twoim zbiorze
nie ma też liczby 9, ani 7, ani 8, ani 4
to policz dobrze co Ci zostanie
17 kwi 22:17
Mila:
Najmniejsza liczba trzycyfrowa otrzymana w tym doświadczeniu to 111, a największa to 777.
Niektórych wielokrotności nie można otrzymać, np. 130, 195,bo nie ma zera, dziewiątki w zbiorze
podanych cyfr.
Wypiszmy:
130, 195,260,325,390,455,520,585,650,715 (sprawdź, czy dobrze wypisałam)
zdarzenia sprzyjające:{325,715}
17 kwi 22:18