| 25 | ||
opisanego na podstawie. pole podstawy jest równe | √3 . Objętość ostrosłupa jest | |
| 4 |

| a√3 | ||
hp = hs = | ||
| 2 |
| a2 | 3 | |||
h2 + | = | a2 | ||
| 12 | 4 |
| 2 | ||
h2 = | a2 | |
| 3 |
| a | ||
h = | √6 | |
| 3 |
| h |
| 2 | ||||||||||
sinα = | = | = | √2 | |||||||||
| hs |
| 3 |
| a | ||
hs = √a2 − (a2)2 = √a2 − a24 = | √3 | |
| 2 |
| √3 | |||||||||
cos α = | = | |||||||||
| hs | 3 |

| 2 | ||
R = | hp = h | |
| 3 |
| a2√3 | 25 | |||
Pp = | = | √3 | ||
| 4 | 4 |
| a√3 | 5 | |||
hp = | = | √3 | ||
| 2 | 2 |
| 2 | 2 | 5 | 5 | |||||
h = | hp = | * | √3 = | √3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 3 |
| Pp*h |
| 125 | ||||||||||||||||
V = | = | = | = 10512 | |||||||||||||||
| 3 | 3 | 12 |