prawdopodobieństwo -drzewka
Paulina: 1)Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że na obu kostkach otrzymamy
cztery oczka?
2)Rzucamy jednocześnie kostką do gry i monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na obu monecie
wypadnie reszka a na kostce nie więcej niż cztery oczka?
17 kwi 21:35
Janek191:
z.1
I Ω I = 6
2 = 36
A = { ( 4; 4)}
I A I = 1
| | I A I | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 36 | |
=============================
z.2
I Ω I = 6*2 = 12
B = { (1 ;R), ( 2; R ) , ( 3 ; R), ( 4; R )}
zatem I B I = 4
oraz
=======================
19 kwi 21:53